Reklama

Makaron ze śmietaną i warzywami

Składniki na 4 porcje

  • 400 g kurek
  • por
  • 150 g selera
  • 30 g masła
  • 200 g śmietany
  • 150 ml bulionu
  • 500 g makaronu
  • 1–2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz do smaku

1. Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę.

2. Kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy por i seler, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, żeby sos odparował. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą.

3. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy sos z kurkami, mieszamy i porcjujemy na talerze. Możemy posypać drobno startym serem typu parmezan i świeżym oregano.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy