Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Makaron z zielonym sosem

Pomysł na makaron z domowym pesto i cukinią.

Składniki

  • 40 dag makaronu (penne lub muszelki)
  • 1 cukinia
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 5 dag parmezanu
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Orzechy drobno posiekać, zrumienić na patelni bez tłuszczu, odstawić do ostygnięcia. Bazylię opłukać, kilka liści odłożyć do dekoracji. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z orzechami, bazylią, połową parmezanu i 5 łyżkami oliwy, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. 

2. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Zrumienić na 1 łyżce oliwy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Owinąć w folię aluminiową, trzymać w cieple. 

3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem z bazylii i usmażoną cukinią. Przełożyć na talerze. Posypać pozostałym parmezanem, udekorować odłożonymi listkami bazylii.

Zobacz także:



Dowiedz się więcej na temat: pesto | kuchnia | makaron | obiad | szybki obiad | cukinia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje