Reklama

Makaron z woka

Pomysł na obiad w pół godziny.


Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu chow mein
  • 300 g wołowiny
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • ½ pęczek posiekanego grubego szczypioru
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

  1. Makaron włóż do głębokiego naczynia, zalej wrzącą wodą. Odstaw na ok. 3 min, a gdy makaron zmięknie, odcedź. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki, tzw. julienne. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Kapustę pokrój w paski.

2. W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni. Przełóż do miski. Do naczynia wlej 2 łyżki oleju, mocno rozgrzej. Wrzuć cebulę, marchewkę, kapustę oraz paprykę, mieszając smaż ok. 4 minuty. Przełóż do mięsa, wymieszaj.

Reklama

3. Na rozgrzaną 1 łyżkę oleju wrzuć czosnek, dodaj sos sojowy, sok z cytryny oraz makaron, dokładnie wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając. Następnie dodaj mięso z warzywami, posiekany szczypior oraz kiełki i wymieszaj. Całość podgrzewaj jeszcze ok. 2 min. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 370 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy