Reklama

Makaron z tuńczykiem

Szybkie danie.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • tarty parmezan

Przygotowanie:

Odciąć szczypior, odłożyć, cebulę i czosnek oczyścić, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy od pomidorów, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Pomidory osączyć z nadmiaru oliwy, posiekać w niewielkie kawałki, wrzucić na patelnię, podsmażyć chwilę.

Tuńczyka osączyć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów, podsmażyć, delikatnie obracając (chodzi o to, żeby się zagrzał, a nie rozpadł). Bazylię posiekać, dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać z sosem. Posypać posiekanym szczypiorkiem i tartym parmezanem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy