Przejdź na stronę główną Interia.pl

Makaron z klopsami i sosem pomidorowym

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 10 dag pasztetu
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 dag parmezanu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W misce wymieszać mielone mięso, pokrojony w kostkę pasztet, połowę cebuli, natki, czosnku, jajko oraz bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju, klopsiki dobrze obsmażyć ze wszystkich stron.

Pozostały olej rozgrzać na patelni, zeszklić resztę cebuli i czosnku, zalać winem, dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu około 5 min. Włożyć klopsiki, dusić jeszcze 5 minut.

Spaghetti ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Wyłożyć do głębokich talerzy, polać sosem z klopsikami. Posypać posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem, od razu podawać.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje