Reklama

Reklama

Makaron z cukinią i pomidorkami

Prosty i szybki pomysł na makaron. Zamiast pomidorków koktajlowych mogą być dwa duże pomidory pokrojone na kawałki. Natkę zastąpisz bazylią albo tymiankiem. Makaron możesz posypać tartym parmezanem albo podać z kawałeczkami mozzarelli. Pamiętaj, żeby nie przegotować makaronu, ma być al dente – „na ząb”, czyli delikatnie stawiać opór przy gryzieniu. Rozgotowany makaron jest niezdrowy – ma wyższy indeks glikemiczny (szybciej podnosi poziom cukru we krwi) i niesmaczny.

Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • Makaron, np. penne: 300 g
  • Pomidorki koktajlowe: 200 g
  • Cukinia duża: 1 sztuka
  • Przecier pomidorowy: 400 g
  • Cebula średnia: 1 szt.
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Chili małe: 1 szt.
  • Natka posiekana: 1 łyżka
  • Pieprz świeżo mielony
  • Oliwa: 2 łyżki

Makaron z cukinią i pomidorkami - wykonanie:

Reklama

Wstaw wodę na makaron. Cebulę, chili i czosnek posiekaj. Cukinię pokrój na półplasterki, pomidorki przetnij na pół.

Na patelnię wlej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, smaż przez 2 minuty. Dodaj cukinię i chili. Smaż przez 3 minuty, dodaj pomidorki, po minucie wlej przecier i ćwierć szklanki wody. Podduś warzywa.

Odcedzony makaron wrzuć do sosu (najlepiej przełożyć go szczypcami bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem), przypraw pieprzem, dodaj natkę, wymieszaj i od razu podawaj.

Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji". Wydawnictwo Pascal.

Zobacz inne przepisy z tej książki:

Naleśniki z boczkiem i jajkiem

Makaron z fasolą i szpinakiem

Warzywa po sycylijsku

Panzanella - sałatka z pomidorów z chlebem

Warzywa po sycylijsku

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje