Reklama

Reklama

Makaron w sosie kurkowym

Letnie dania sezonowe to prawdziwa poezja kulinarna. Wykorzystujmy apetyczny potencjał fasolki, chrupiących kurek i młodziutkiej cukinii. Polecamy przepis na makaron w pysznym sosie kurkowym.

Składniki

  • 20 dag makaronu (tagliatelle lub spaghetti)
  • 20 dag kurek
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • po łyżce oliwy i oleju

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kurki oczyść i razem z pieczarkami pokrój w paski. 

2. Makaron wrzuć do wrzątku z łyżką oleju i ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do miski. Odstaw w ciepłe miejsce. 

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę. Po chwili wrzuć grzyby i smaż, aż się zrumienią. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wino. Całość gotuj na małym ogniu tak długo, aż połowa płynu odparuje. Wlej śmietanę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

4. Sos wymieszaj z makaronem i przed podaniem posyp posiekaną natką. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje