Przejdź na stronę główną Interia.pl

Makaron plus grzyby

Skorzystaj z dostępności świeżych grzybów i zrób z nich sos lub farsz do włoskiej pasty.

Ravioli z grzybowym farszem

Składniki: Ciasto: 40 dag mąki, 2 jaka, szczypta soli, woda do konsystencji. Farsz: 30 dag. świeżych leśnych grzybów, 5 dag masła, natka pietruszki, mała cebula, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie: Mąkę, jajka, dobrze odciśnięty szpinak i szczyptę soli połączyć, dodając tyle wody, aby uzyskać gęste ciasto pierogowe. Owinąć w folią i odstawić na 1 h. w tym czasie przygotować farsz.

Grzyby umyte i oczyszczane drobno posiekać i udusić na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulką. Doprawić natką pietruszki, pieprzem i solą. Odparować nadmiar wody i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkować, wycinać kwadraciki, nakładać łyżeczką grzybowy farsz i przykrywać drugim kwadracikiem, dokładnie zlepiając. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie lub w rosole. Podawać z parmezanem, pietruszką, ewentualnie z odrobiną jogurtu naturalnego lub śmietany. 

Zapiekane łazanki z grzybami i boczkiem

Skład na 4 porcje: 40 dag makaronu łazanki, 100 g surowego boczku wędzonego, 50 g masła, 400 g świeżych grzybów leśnych, 100 g twardego sera żółtego, łyżeczka soli, szczypta pieprzu.

Przygotowanie: Grzyby czyścimy, szybko płuczemy, by nie nasiąkły wodą, małe zostawiamy w całości, większe kroimy. Boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni. Dodajemy połowę masła i grzyby. Dusimy pod przykryciem 20 minut.

Łazanki gotujemy na pół miękko. Odcedzamy, przekładamy do miski, mieszamy z grzybami i startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszankę wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekanek, powierzchnię skrapiamy resztą stopionego masła i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20 minut, by łazanki się zapiekły.

Tagliatelle z grzybami i ziołami

Składniki: 40 dag makaronu typu wstążki, 60 dag leśnych grzybów, 1 duża cebula, 50 g masła, 1/2 łyżeczki kminku, 150 ml śmietany, pieprz biały mielony, 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, 10 dag sera parmezan, posiekane zioła do dekoracji.

Przygotowanie: Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Oczyść grzyby i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, przykryj i duś od czasu do czasu mieszając przez 15-20 minut, aż będą miękkie.

Wlej śmietanę i mieszając krótko podduś. Dopraw do smaku kminkiem, solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Zetrzyj ser w wiórki. Ugotowany makaron polej sosem grzybowym, posyp serem i ziołami. 

Zapiekany makaron z kurkami i suszonymi pomidorami

Składniki: 35 dag makaronu, szklanka bulionu warzywnego, 4 dag suszonych pomidorów, 75 dag mieszanych kurek, skórka starta z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku w połowie czasu podanego na opakowaniu. Dokładnie odcedzić. Bulion zagotować w rondlu. Pomidory osączyć z zalewy (4 łyżki zalewy zachować), pokroić w cienkie paseczki. Włożyć do bulionu, gotować na małym ogniu ok. 5 minut.

Grzyby przebrać, dokładnie oczyścić. Większe pokroić na kawałki. Pomidory odcedzić, wymieszać z grzybami i skórką cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ułożyć obok siebie 4 kawałki pergaminu. Na każdy nałożyć porcję makaronu, na nim grzyby. Polać bulionem z gotowania pomidorów i odłożoną zalewę. Rogi pergaminu złączyć, związać. Zapiekać 20 minut w temp. 200°C. Posypać ziołami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje