Reklama

Reklama

Majonezy smakowe

Podkręć smak domowego majonezu! Polecamy prosty przepis na trzy wersje tego smakowitego sosu: bazyliową, koperkową i pomidorową.

Składniki

  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ¾ szklanki oleju

Składniki na sos bazyliowy

  • 3 łyżki majonezu
  • garść liści bazylii
  • pieprz kolorowy

Składniki na sos koperkowy

  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na sos pomidorowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 suszone pomidory z oliwy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej

Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.

Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.

Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.

Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Dowiedz się więcej na temat: Majonezy smakowe | domowy majonez

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje