Reklama

Reklama

Lukrowana babka piaskowa

Różowy lukier bez problemu kupisz w sklepie, ale domowy wyjdzie taniej i zdrowiej. Wystarczy 1 białko utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru, dodać 5 kropli soku z buraka lub 2 łyżki malinowego.

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • po 10 dag masła i margaryny do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml śmietany 18 proc.
  • 15 dag posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka kandyzowana, migdały)
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sól
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • gotowy różowy lukier
  • pistacje do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

1. Bakalie sparzyć, odcedzić. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodając porcjami cukier, aromat i szczyptę soli.

2. Do masy maślanej dodać śmietanę oraz żółtka, powoli dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z bakaliami i ubitą pianą, wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką. Piec ok. 50 min w temp. 175ºC. Polukrować i udekorować.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje