Reklama

Reklama

Lukier. Idealne wykończenie domowego wypieku

Pierniczki, ciasta i babeczki, a także inne słodkie przysmaki smakują i wyglądają lepiej, kiedy dodamy do nich lukier. Jak zrobić go samodzielnie w domu?

Czas przyrządzenia: 4-6 minut

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • odrobina wody
  • 4-5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny

Ty też uważasz, że słodkie wypieki najlepiej smakują z dodatkiem lukru? W takim razie nie kupuj go w sklepie, tylko zrób sama w domu. 

Reklama

Zacznij od przesiania cukru pudru za pomocą sitka. Nie zapominaj o tym, by stopniowo przez sitko do miski po to, aby nie powstały grudki. 

Powoli dodawaj do niego sok z cytryny, przez cały czas ucierając lukier tak, aby uzyskać jednolitą masę.

Jeśli uznasz, że twój lukier jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody. 

W przeciwnym razie dołóż odrobinę cukru pudru.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: lukier | przepis | ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje