Przejdź na stronę główną Interia.pl

Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Składniki

  • 350 g filetu z łososia
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 kule sera mozzarella
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki
  • kilka łyżek śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

1.Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miseczki, zalej sosem teriyaki i wstaw do lodówki na około 30 minut. 

2. Odsącz mozzarelle z zalewy i pokrój w cienkie plastry. Szczypiorek umyj i posiekaj. 

3. Ciasto francuskie podziel na dwie części. Na jednej połóż połowę sera, na to łososia i część szczypiorku. Oprósz solą i pieprzem. Przykryj resztą mozzarelli i drugim płatem ciasta. Szczelnie zawiń, zlepiając ciasto. 

4. Posmaruj je obficie śmietanką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20-25 minut. 

5. Podawaj pokrojone w plastry, posypane szczypiorkiem.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje