Przejdź na stronę główną Interia.pl

Łosoś z warzywami i surówką

Posiadający dużo różnorodnych nienasyconych kwasów tłuszczowych łosoś wraz z warzywami bogatymi w witaminy doskonale sprawdzi się na każdym stole miłośników zdrowego żywienia.

Składniki

  • 4 steki z łososia
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • 4 marchwie
  • 2 łyżki masła
  • 8 listków melisy cytrynowej
  • pieprz biały
  • 1/2 cytryny
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone porcje łososia skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją odrobiną oleju i połóż rybę. Grilluj przez 5 minut z każdej strony. 

Obierz i ugotuj marchew do miękkości. Umyj listki melisy. Przełóż to do blendera. Dodaj masło i zmiksuj na purée. Dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem. 

Posiekaj ostrym nożem kiszoną kapustę. Umyj i obierz jabłko. Możesz je pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. dodaj do kapusty, razem z posiekanym i umytym szczypiorkiem. Dopraw do smaku odrobiną oleju, cukru, soli i pieprzu. Wymieszaj. 

Do garnka do gotowania na parze wlej wodę. Ułóż na sicie umyte różyczki brokuła. Ugotuj i przełóż do salaterki. Na gorące warzywa połóż kawałki masła. 5. Podawaj gorącego łososia z brokułami, purée i surówką

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje