Reklama

Łosoś z sezamem

Lekkie, pyszne danie- łosoś smażony z sezamem i miodem.

Składniki

  • 2 filety z łososia
  • cebula
  • cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • tymianek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • po łyżce sezamu białego i czarnego
  • 1/2 szkl. oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Oczyszczone filety z łososia dopraw solą i pieprzem. 

2. Cebulę oczyść i potnij w talarki. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką i pokrój w cienkie plasterki. 

3. Na patelni rozgrzej część oliwy i usmaż łososia z obu stron. Gotowe ryby zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. 

4. Na czystej patelni rozgrzej resztę oliwy i obsmaż plastry cytryny. Zalej je sosem sojowym wymieszanym z miodem. Według upodobania możesz dodać tymianek, sól i tłuczony pieprz. Sos zagotuj. Następnie włóż do niego ryby i podgrzej. 

5. Łososia wyłóż na talerze, obłóż plasterkami cytryny i polej sosem. Posyp obficie sezamem i podawaj.

Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy