Przejdź na stronę główną Interia.pl

Łosoś z brokułami w cieście francuskim

Z gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:

Reklama

400 g filetów z łososia
opakowanie ciasta francuskiego
oliwa
brokuł
2 cebule
200 g mozzarelli
125 g płatków migdałowych
2 żółtka
1/2 cytryny
sól
cukier
tłuszcz do wysmarowania formy

Filet z łososia umyj i osusz, a następnie podziel na kawałki. Posól, oprósz pieprzem i smaż na oliwie 10 minut.
Brokuł ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedź i podziel na różyczki.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekaj.
Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, wyłóż spód płatem ciasta francuskiego.
Ciasto ponakłuwaj widelcem i posyp połową startej mozzarelli, połową uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, połową posiekanej cebuli i brokułów. Na wierzchu ułóż łososia. Skrop sokiem z cytryny. Na łososiu ułóż jeszcze raz wszystkie warstwy, tak aby na górze był ser. Farsz przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Zlep starannie brzegi. Wierzch posmaruj rozkłóconymi żółtkami. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawaj z surówką.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Przepis dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje