Reklama

Reklama

Łosoś w sosie holenderskim

Zaskocz domowników wykwintnymi daniami – niczym z restauracji. Są szalenie łatwe w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na łososia w pysznym sosie holenderskim.

Składniki

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 2 filety z łososia
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szparagom odetnij końce. Gotuj je "na baczność" przez 10-15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Osącz. Filety umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, imbirem i skórką cytrynową. Na patelni rozgrzej 50 g masła. Włóż łososia. Smaż po kilka minut z każdej strony. Zdejmij. 

2. Żółtka ubij na parze z sokiem z cytryny. Pozostałe 100 g masła roztop. Gorące dodaj do żółtek, nie przerywając ubijania. Sos dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż łososia i szparagi. Polej je sosem holenderskim. Podawaj np. z młodymi ziemniakami z wody.  

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje