Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lody truskawkowe na musie

Podajmy z odrobiną bitej śmietany.

Składniki

  • 500 g mrożonych truskawek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 75 g cukru
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 200 m śmietanki kremówki
  • 2 łyżki nalewki truskawkowej lub pigwowej

1. Truskawki rozmrażamy i odsączamy nadmiar płynu. Dokładnie miksujemy. Odkładamy 150 g musu, do którego dodajemy płynny miód i nalewkę truskawkową lub pigwową, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.

Reklama

2. Jaja, cukier i cukier waniliowy ubijamy na parze na puszystą masę, uważając, żeby jaja się nie ścięły. Studzimy.

3. Jogurt łączymy z przecierem truskawkowym, a następnie, stopniowo, z masą jajeczną. Przekładamy do porcelanowego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, żeby lody dobrze się zmroziły.

4. Na talerzyk wykładamy porcję musu truskawkowego, a następnie kulkę lodów. Możemy je udekorować kruchymi ciasteczkami lub wafelkami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje