Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lody miodowo-malinowe

Pyszne i orzeźwiające. Idealne na długie le

Składniki

  • 50 ml tłustego mleka
  • 75 g płynnego miodu wielokwiatowego lub akacjowego
  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • pomarańcza
  • 250 g malin
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • pergamin do wyłożenia formy

1. Pomarańczę myjemy i wycieramy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 

2. Maliny przebieramy, pozbywając się miękkich lub pokrytych pleśnią owoców. Przekładamy do miski, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Miksujemy blenderem na purée. Masę przekładamy na sitko i dokładnie przecieramy, aby pozbyć się pestek. 

3. Białka oddzielamy od żółtek, które przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Do mleka dodajemy śmietanę, miód, szczyptę soli i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie powoli dodajemy żółtka, cały czas ubijając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. 

4. Prostokątną formę wykładamy pergaminem. Przekładamy masę, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy malinowy przecier i łyżką rozprowadzamy na lodach. Wstawiamy do zamrażarki na 5-6 godzin. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje