Reklama

Libański zielony omlet

Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • ½ dużej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała cukinia (ok. 300 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni o średnicy 15 cm. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją na patelnię i usmaż na złoto. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż krótko, aby czosnek nie zbrązowiał. Przekrój cukinię wzdłuż na pół, po czym pokrój ją na półplasterki i dodaj do cebuli.

Podsmaż razem do miękkości cukinii. Jajka roztrzep w misce, dodaj zioła, sól i pieprz do smaku. Znowu podgrzej patelnię z cukinią i cebulą, dodaj masę jajeczną i przykryj. Smaż omlet na średnim ogniu do momentu ścięcia jajek.

Reklama

Za pomocą talerza o większej średnicy przerzuć omlet na drugą stronę i jeszcze kilkanaście sekund podgrzewaj. Świetnie smakuje gorący z hummusem lub gęstym jogurtem.

Przepis pochodzi z książki "Jajko" Kasi i Zosi Pilitowskich.

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy