Reklama

Letnie tarty owocowe

Desery z darów naszych ogródków: malin, jagód, brzoskwiń czy czereśni. Można je zrobić na trzy sposoby.

Wieloowocowy krąg

Składniki (8 porcji): Ciasto: 300 g mąki tortowej, kostka masła, 2/3 szklanki cukru, 2 żółtka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, sól.
Nadzienie: 350 g owoców leśnych (jagód, malin, czerwonych porzeczek, jeżyn), 6 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki gorącego mleka, cukier waniliowy, 2 łyżki masła, mała śmietana (30 proc.).

Przygotowanie: Z mąki, masła, soli, cukru, żółtek i śmietany zagniatamy szybko kruche ciasto. Na 30 minut wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej i oprószonej bułką tartą lub mąką ziemniaczaną formy do pieczenia tart lub zwykłej tortownicy. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy na jasny złoty kolor.

Reklama

Wbijamy do miski żółtka i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, zwiększając obroty miksera. Do uzyskanej masy dodajemy mąkę, a gdy składniki są dobrze zmiksowane i zyskują jednolitą konsystencję, wlewamy gorące mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Przelewamy masę do garnka i, gotując na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, mieszając.

Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, studzimy i dodajemy masło, śmietanę i cukier waniliowy. Na upieczony wcześniej spód nakładamy gotowy krem, a następnie równo go rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy kilka warstw owoców.

Fantazja z brzoskwinią

Składniki (12 porcji): Ciasto: 200 g mąki, 2 jajka, 125 g miękkiego masła, 70 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g masy marcepanowej, 50 g mielonych migdałów, 3 łyżki mleka.
Nadzienie: 2-3 brzoskwinie, cukier puder do dekoracji, masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie: Przesiewamy mąkę, a następnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i cukrem. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka z mlekiem, masą marcepanową i masłem. Dodajemy do tego suche składniki i dokładnie mieszamy wszystko ze sobą przy użyciu miksera.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC i smarujemy formę masłem. Myjemy, a następnie obieramy brzoskwinie. Wyjmujemy pestki, kroimy owoce na ćwiartki i osuszamy je na papierowym ręczniku. Wylewamy ciasto do formy, a następnie układamy na wierzchu brzoskwinie. Wstawiamy je do piekarnika na 30-40 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Czereśniowe mini

Składniki (dwie sztuki): Ciasto: 250 g mąki, 200 g masła, 60 g cukru pudru, 2 żółtka jaj.
Nadzienie: 300 g świeżych czereśni, 4 łyżki cukru, 50 g masła.

Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy je tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Myjemy czereśnie, odrywamy od nich ogonki, przekrawamy owoce na pół i usuwamy z nich pestki.

Kwaśne owoce można najpierw krótko podgotować w syropie zrobionym ze szklanki wody i 3/4 szklanki cukru.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwijamy je z folii i dzielimy na dwie równe części. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200ºC i smarujemy foremki odrobiną masła. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykładamy nim formę. Mieszamy masło z cukrem na jednolitą masę. Na cieście układamy czereśnie, a potem wylewamy na nie przygotowaną masę. Wstawiamy formy do piekarnika na 25 minut. Podajemy po przestygnięciu.


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: tarta | owoce | kuchnia | ciasto | czereśnie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy