Reklama

Letnie desery bez pieczenia. Sprawdzone przepisy na słodkości

Wszyscy uwielbiamy desery. Latem nie chcemy jednak spędzać czasu przy rozgrzanym piekarniku, przygotowując na przykład ciasta. Bez problemu możemy jednak zrobić słodkości, które nie wymagają pieczenia. Będą równie pyszne!

Lato to czas, kiedy mamy mniejszy apetyt. Chętniej sięgamy po nieco “lżejsze" desery. Właśnie dlatego postanowiłam podzielić się z wami kilkoma przepisami, które sprawdziły się w moim przypadku.

Jednym z letnich deserów, które bardzo lubię, są galaretki o różnych smakach, pokrojone w kostkę i serwowane z bitą śmietaną i startą czekoladą. Oryginalną pozycją będą też galaretki z kwaśnego mleka podane z kisielem borówkowym. Oto przepis.

Składniki

  • ½ l kwaśnego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2½ łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • laska wanilii

Składniki Kisiel borówkowy

  • 300 g borówek
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki wody

Opis przygotowania:

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), wymieszać i odstawić do wystudzenia. Orzechy posiekać. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć miąższ. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się roztopi, wrzucić orzechy oraz ziarenka wanilii. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia.

Reklama

Do miski wlać kwaśne mleko. Ubić. Posłodzić i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować. Orzechy w karmelu zmiksować, dorzucić do miski. Wymieszać i przełożyć do szklanek. Wstawić do lodówki, by galaretki stężały.

Borówki przełożyć do garnka, posłodzić i gotować przez chwilę. Gdy puszczą sok, dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie. Podgrzewać, aż kisiel zgęstnieje. Wystudzić. Galaretkę podawać z kisielem borówkowym. Można udekorować listkami mięty.

Zobacz również: Fasolka szparagowa nie tylko jako dodatek do dań. Jak ją wykorzystać?

Z dzieciństwa pamiętam kogel mogel. Mama często przygotowywała taki deser dla mnie i mojego brata. Ja proponuję podawać go z sezonowymi owocami. Serwowany w małych słoiczkach wygląda bardzo apetycznie.

Składniki

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • owoce sezonowe

Przygotowanie:

Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.

Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.

Teraz często grillujemy. Nie wiem czy wiecie, że na ruszt można wrzucać także owoce. Właśnie takie będą podstawą poniższego deseru. Aby było mniej kalorycznie, zamiast cukru używam ksylitolu.

Składniki

  • 4 brzoskwinie
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub masła klarowanego

Składniki Krem

  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki ksylitolu

Składniki Zdobienie

  • truskawki
  • płatki migdałów
  • mięta

Opis przygotowania:

Owoce umyć i przekroić na pół. Usunąć pestkę. Posmarować olejem lub roztopionym masłem i upiec na ruszcie.

Śmietanę ubić z ksylitolem, następnie zmiksować z serkiem. Nałożyć do pucharków. Dodać brzoskwinie. Udekorować pokrojonymi truskawkami, prażonymi płatkami migdałów i miętą.

Zobacz również: Sezon na czereśnie w pełni. Na jakie przepisy z ich udziałem warto postawić?

Na grilla idealnie nadają się także banany. Poniżej deser z grillowanymi bananami.

Składniki

  • 4 banany
  • likier kawowy
  • lody waniliowe
  • garść orzechów nerkowca
  • czekolada gorzka
  • mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Dojrzałe banany ułożyć na ruszcie i z obu stron dobrze grillować.

Po upieczeniu banana przełożyć na talerz. Skórkę naciąć i rozchylić. Do środka wlać trochę likieru kawowego. Nałożyć gałkę lodów. Posypać pokrojonymi orzechami nerkowca i czekoladą. Udekorować miętą.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Naleśniki na słodko i słono. Poznaj sprawdzone przepisy

Na koniec deser, który każdy jest w stanie przygotować.

Składniki

  • kilka truskawek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • kawałek czekolady gorzkiej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki nasionek chia
  • mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów na złoty kolor. Na spód szklanki dać trochę pokrojonych w plastry truskawek. Wsypać prażone płatki migdałów. Zetrzeć czekoladę. Nałożyć jogurt z nasionkami chia. Ponownie dać truskawki, płatki, czekoladę i jogurt. Udekorować listkami mięty oraz połówkami truskawek.

Jak sami widzicie, opcji na letnie desery nie brakuje. Warto je wykorzystać właśnie teraz, kiedy temperatura nas “rozpieszcza". Należy pamiętać też o tym, by do swojej diety (nawet ‘deserowej’) włączać świeże owoce, ponieważ sezon na te polskie w pełni.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: lekkie desery | truskawki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy