Przejdź na stronę główną Interia.pl

Leśna zupa grzybowa

Rozkoszuj się smakiem i zapachem.

Składniki

  • 1/2 kg grzybów leśnych
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki kaszy perłowej
  • 2-3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić. Marchewkę i selera obrać i pokroić w słupki. Cebulę posiekać, przesmażyć na rozgrzanych 2-3 łyżkach masła, dodać warzywa oraz grzyby i dalej smażyć, aż wszystko ładnie się zrumieni. Zalać wodą (około 1 litra), dodać majeranek i listki laurowe, doprawić solą i pieprzem.

Gotować wszystko pół godziny. Dodać opłukaną kaszę i gotować jeszcze około 20 minut, aż kasza zmięknie.

Zrobić zasmażkę z mąki i reszty masła, rozprowadzić śmietaną, zaciągnąć zupę. Udekorować gałązkami rozmarynu.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje