Reklama

Lekkie dania dla jarosza

Zrób sobie przerwę od mięsa i przygotuj coś jarskiego.

Tarta z fetą i pomidorami

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 10 dag masła (zimne i twarde), sól, kilka łyżek lodowatej wody Farsz: 3 pomidory, 20 dag sera feta, 20 dag mozzarelli, 12-16 oliwek bez pestek, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 2 jajka, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia.

Masło posiekać nożem z przesianą mąką i szczyptą soli. Gdy powstaną grudki, dodać wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Można też ciasto zrobić dzień wcześniej.

Pomidory umyć, następnie zalać wrzącą wodą. Po minucie zahartować i obrać ze skórki. Ser feta pokroić w drobną kostkę, mozzarellę w plastry. Śmietanę zmiksować z jajkiem, dodać fetę, doprawić solą, pieprzem i oregano. Oliwki pokroić.

Reklama

Formę na tartę natłuścić. Wylepić ciastem, ponakłuwać i podpiec w 180ºC 15-20 minut. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry sera mozzarella z pomidorami, posypać oliwkami i zalać przygotowaną śmietaną z fetą. Zapiekać około 40 minut.

Cytrynowa mieszanka ryżu

Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu (najlepiej mieszanki dzikiego i długoziarnistego), 1 łyżka cukru, szczypta soli, 3 łyżki masła, 2 cytryny, 1 limonka, 2 łyżki miodu (naturalnego, płynnego) , sól, pieprz.

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Ryż umyć na sitku, starannie osuszyć. Rozgrzać lekko 1 łyżkę masła, wrzucić cebulę, zeszklić, mieszając. Dodać czosnek, a po dwóch minutach ryż. Chwilę smażyć, po czym zalać trzema szklankami wody i trochę posolić. Gotować tak długo, aż ryż wchłonie wodę całkowicie.

Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić do ozdoby, resztę pokroić bardzo drobno. Pozostałe masło rozgrzać, połączyć z miodem, wrzucić posiekane cytryny i całość podgrzewać kilka minut. Połączyć z ryżem. Podawać udekorowane pozostawionymi plasterkami cytryn.

Kotlety jarskie z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: 6 ziemniaków, 1 jajko, 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek, mąka do posypania ciasta, 2 ząbki czosnku, szczypta pokrojonego szczypiorku, pieprz, sól, olej do smażenia.

Ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do garnka z wodą. Gotować, aż będą miękkie, po czym odcedzić. Ubić z nich piure i odstawić.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić pieczarki i rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć przez pięć minut, nieustannie mieszając, po czym dokładnie je odcedzić.

Pieczarki połączyć z ziemniakami, dodać jajko oraz szczypiorek. Masę podzielić na mniejsze części i uformować kotleciki. Jeżeli ciasto nie klei się wystarczająco, można dodać jeszcze jedno jajko. Kotleciki obtoczyć w mące.

Smażyć je na patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, z obydwu stron. Zdejmować, gdy nabiorą barwy złocisto-brązowej. Podawać na stół bardzo ciepłe i posypane odrobiną szczypiorku.

Makaron smażony z oliwkami

Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu, 3 łyżki masła, oliwki zielone (ok. 12-16), 4 pomidory, 1 paczka kiełków, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartego żółtego sera, sól, pieprz.

Makaron (najlepiej szerokie wstążki) ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki.

Na rozgrzanym maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone oliwki. Przez chwilę smażyć, po czym wrzucić kawałki pomidorów. Doprawić solą i pieprzem, po czym dusić razem przez kilka minut.

Następnie dodać gorący makaron, przemieszać i wyłożyć na talerz.

Forum: Jak dbać o storczyki zimą? [kliknij]

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy