Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lekkie ciasto migdałowe

Wszyscy, a zwłaszcza seniorzy, powinni jeść potrawy bogate w cynk. Ten cenny mikroelement korzystnie wpływa m.in. na kości i ciśnienie. Ma go dużo np. fasola, cebula i migdały.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych migdałów (jeśli ich nie masz, to zastąp mąką pszenną)
  • 330 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 7 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 330 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jajka ubij na pianę, stopniowo dodając cukier puder. 

2. Wlej rozpuszczone i ostudzone masło (albo margarynę) i zmiksuj. 

3. Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny. Wsyp proszek do pieczenia, cukier waniliowy albo wlej olejek. Dodaj mąkę pszenną i zmielone migdały. Wszystko krótko zmiksuj. 

4. Posmaruj blachę masłem i oprósz mąką. Wylej ciasto. 

5. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach C przez 20 minut. Następnie wyjmij ciasto i wciśnij w nie migdały. Piecz jeszcze 20 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje