Reklama

Lekki krem z groszku

Zamiast śmietany możesz dodać jogurt.

Składniki

  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • średniej wielkości cebula
  • 2–3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zielony groszek rozmrażamy. Obraną cebulę kroimy w średniej grubości kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Możemy go również zetrzeć na tarce o małych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy groszek, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy, aż groszek będzie miękki. Wyławiamy 2-3 łyżki groszku do dekoracji, osuszamy.

Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą zaprawiamy zupę, mieszamy. Kiedy danie zgęstnieje, zabielamy śmietaną i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy groszkiem. Podajemy z bagietką z masłem czosnkowym.

Reklama

Zobacz także:



Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy