Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lekka zupa

Woda, w której gotują się kluseczki nie może wrzeć, bo rybna masa się zwarzy.

Składniki

  • 1 mały kalafior (50-60 dag)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 i ½ l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 żółtka
  • 30 dag świeżego łososia
  • 1 białko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Kalafior umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Zagotuj bulion i włóż do niego różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Zupę zestaw z ognia. Do miseczki włóż żółtka, wlej 150 ml śmietanki kremówki, dokładnie wymieszaj. Przelej do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W tym czasie przygotuj łososiowe kluseczki. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Drobno posiekaj lub rozdrobnij blenderem. Przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki, 25 ml śmietanki kremówki oraz białko. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy rybnej, delikatnie wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. W garnku zagotuj wodę; gdy zacznie wrzeć - posól. Dwoma łyżkami uformuj z masy niewielkie kluseczki i wrzucaj je na gorącą wodę. Aby masa łatwiej się formowała, za każdym razem łyżki maczaj w zimnej wodzie.

Kluseczki gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Zupę przelej na talerze, włóż do niej łososiowe kluseczki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje