Reklama

Reklama

Lekka tarta cytrynowa

Idealny deser do popołudniowej kawy. Jest prosty w przygotowaniu i obłędnie smakuje!

Składniki na ciasto

  • 15 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 żółtko
  • 5 dag cukru

Składniki na masę

  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Przygotować kruche ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, odmierzyć 10 dag zimnego masła, przesiekać je nożem razem z mąką. Dodać żółtko, cukier oraz szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 min. 

2. W czasie kiedy ciasto się będzie chłodzić, przygotować cytrynową masę. Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką z detergentem, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć na tarce z małymi otworkami skórkę, następnie wycisnąć z owoców sok. 

3. Stopić w rondelku pozostałe masło (uważać, żeby się nie przypaliło). Ubić jajka z cukrem na puszystą, jednolitą masę, dodając do nich stopniowo wyciśnięty sok z cytryny. Pod koniec ubijania dodać skórkę z cytryn oraz ostudzone masło. Wymieszać starannie. 

4. Kruchym ciastem wylepić dno i boki tortownicy (nie trzeba jej smarować tłuszczem). Wylać na nie masę cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje