Reklama

Reklama

Lekka sałatka z tuńczykiem

Pomysł na zdrowy lunch.

Składniki

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • zielony ogórek
  • pomidor
  • 2 cytryny
  • 20 dag świeżego tuńczyka
  • opakowanie miksu sałaty
  • pokrojona na cienkie plasterki czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • pół papryczki chili
  • sól i pieprz
  • kapary

1. Jajka obierz na twardo i odłóż. 

2. Opłukane i odsączone kapary wrzuć do miski i polej sokiem z 1 cytryny, żeby usunąć nadmiar soli. 

3. Tuńczyka obsmaż na patelni, na niewielkiej ilości oliwy, z dodatkiem oregano, soli, pieprzu oraz posiekanej papryczki chili. 

4. Jajka pokrój w ósemki i wrzuć do miski. Dodaj kapary, sok z drugiej cytryny, 5 łyżek oliwy, szczyptę soli i pieprzu oraz plasterki cebuli. Całość starannie wymieszaj. 

5. Po 10 minutach dodaj kawałki tuńczyka, a następnie sałatę oraz pokrojone jajka. Sałatkę skrop oliwą.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje