Reklama

Reklama

Leczo z pieczarkami, cukinią i ziołami

To proste, popularne danie przygotowane z dojrzałych warzyw urzeka smakiem. Podstawą leczo są pomidory i papryka, ale świetnie smakuje także z dodatkiem pieczarek czy cukinii.

Składniki

  • 2 żółte papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe, mięsiste pomidory
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • po małej szczypcie mielonej kolendry, gorczycy oraz pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Na głębokiej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, a następnie wrzuć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie posyp cebulę papryką w proszku i smaż jeszcze przez 2-3 minuty. 

2. Obierz i pokrój pieczarki oraz czosnek, dorzuć je do cebuli, wymieszaj 

3. Umyj, (ale nie obieraj) cukinię i pokrój ją w niedużą kostkę. Seler naciowy posiekaj. Wrzuć je na patelnię. 

4. Umyte papryki przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne i błonki. Pokrój warzywa w kostkę i dodaj do reszty. 

5. Na koniec dołóż sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Oprósz warzywa solą, pieprzem czarnym i ziołowym, kolendrą oraz gorczycą. Wymieszaj i smaż przez 10 minut, mieszając. 

6. Następnie wlej passatę pomidorową lub dodaj koncentrat. Duś wszystko przez około 20-30 minut, aż sos się nieco zredukuje. Podawaj leczo udekorowane natką.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje