Reklama

Leczo z kiełbasą

Składniki

  • 6 papryk (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 i ½ kg pomidorów
  • 1 duża cukinia
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • olej do smażenia, np. rzepakowy
  • 400 g kiełbasy, np. podwawelskiej, toruńskiej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebule oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem, włóż na ok. 1 min do wrzącej wody. Następnie usuń z nich skórkę, pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, też pokrój w kostkę.

Cukinię umyj, osusz i ją również pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry lub kostkę.

Do garnka włóż pokrojone pomidory, podgrzewaj na średnim ogniu. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, mieszając zeszklij. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, mieszając smaż ok. 3 min. Przełóż do pomidorów. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Dodaj cukinię, mieszając smaż ok. 3 min. Włóż do garnka z pomidorami. Gotuj ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozpadną i utworzą sos.

Reklama

Następnie dodaj kiełbasę, słodką oraz ostrą mieloną paprykę. Podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Dopraw do smaku według uznania solą oraz pieprzem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy