Przejdź na stronę główną Interia.pl

Lecznicze nalewki

Łyk czegoś mocniejszego dla zdrowia – bez trudu przygotujesz sama!

Nalewki, ze względu na swoje walory zdrowotne, są coraz częściej wykorzystywane w leczeniu rozmaitych infekcji i schorzeń. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z nalewką sporządzoną na bazie owoców, warzyw, ziół czy miodu, każda z nich posiada określone właściwości lecznicze. Nalewki można robić cały rok. Wszystkie są smaczne i zdrowe.

Reklama

Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie tego przetworu, musi uzbroić się w cierpliwość. Znawcy twierdzą, że leżakowanie nalewek jest jedną z większych tajemnic ich produkcji. Nalewki muszą spokojnie postać co najmniej dwa, trzy miesiące, a bywa, że pół roku czy nawet rok. Najlepsze są po 2 latach.

Klasyczna nalewka powstanie, gdy zasypiesz wybrane owoce cukrem, odstawisz je na jakiś czas, a potem zalejesz alkoholem. Do wyrobu nalewek słodkich używany jest spirytus o zawartości alkoholu nie większej niż 70 proc., natomiast w przypadku nalewek wytrawnych i półwytrawnych wartość ta nie powinna przekraczać 60 proc.

Z jarzębiny

  Stosowana jest w kłopotach trawiennych, zaparciach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Obecny w jarzębinie kwas parasorbowy ma właściwości przeczyszczające. Stosuje się kieliszek nalewki w razie potrzeby.

Jak zrobić? Kilogram owoców jarzębiny przemroź, a następnie sparz wrzątkiem - to pozbawi je nadmiernej goryczki. Następnie jarzębinę wsyp do dużego słoja, zasyp 1/2 kg cukru, dodaj sok z 1 cytryny i zalej roztworem wody i spirytusu (1/2 l spirytusu i 1/2 litra wody). Zakręć i odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej płyn, a owoce ponownie zalej wodą ze spirytusem (1/2 l spirytusu i 1/2 litra wody). Odstaw na 3 tygodnie, przecedź. Oba płyny wymieszaj i rozlej do butelek.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje