Reklama

Reklama

Lazania ze szpinakiem i serem pleśniowym

Włosi przyrządzają kluski na kilkaset sposobów! A te należą do ich ulubionych. Polecamy przepis na lazanię w niecodziennym wydaniu.

Składniki

  • 1 kg liści szpinaku
  • 1 opakowanie płatów lazanii
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 10 dag sera pleśniowego (np. lazur)
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 szklanka śmietany 12 proc.
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 6 ząbków czosnku

Składniki na sos

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szpinak umyć, odsączyć. Wrzucić na rozgrzane 3 łyżki masła, chwilę dusić, dodać posiekany czosnek. Oprószyć solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać. Wlać śmietanę, wbić jajka i podgrzać masę na małym ogniu, stale mieszając. 

2. Przygotować sos: masło rozpuścić w rondlu, zasmażyć z mąką. Dodać mleko i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje - należy cały czas mieszać, by nie było grudek. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Orzechy posiekać. Ser pleśniowy pokruszyć, żółty zetrzeć na tarce. 

3. Formę natłuścić masłem, wylać na dno trochę sosu, położyć warstwę płatów lazanii, posmarować sosem, nałożyć szpinak, posypać serem pleśniowym i orzechami. Czynności powtarzać, do wyczerpania składników. Wierzch pokryć sosem i posypać żółtym serem. Odstawić na 20 min, następnie piec 40 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje