Reklama

Reklama

Lawasz z kiełbasą i serkiem

Przekąska idealna o każdej porze dnia? Wypróbuj przepis na lawasz z pysznym nadzieniem.

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Składniki na nadzienie

  • 2 serki wiejskie
  • sucha kiełbasa w plasterkach
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę, ciepłą wodę i sól połącz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Odłóż na 20 minut. Po tym czasie podziel na 4 części i rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy smaż krótko na suchej patelni, po czym zawiń w folię, by nie stwardniał. 

2. Kiełbasę suchą jak ze wsi (Balcerzak) pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z serkiem wiejskim, posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadzieniem posmaruj placki, zwiń w rulon. Wierzch posmaruj miękkim masłem, posyp siemieniem lnianym. Piecz 15 minut w temperaturze 190°C. Następnie pokrój i podawaj.

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje