Reklama

Łatwo i tanio: Tortille z kurczakiem

To danie dla początkujących. Prosty przepis nie oznacza banalnego smaku. Przepis można wzbogacać swoimi smakami.

Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 8

Składniki

  • 8 małych placków tortilli
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 150 g sera żółtego, np. goudy
  • ½ pęczka grubego szczypioru
  • olej
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w paski. Umyte pieczarki pokrój w plasterki. Szczypior drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do miski. Na rozgrzaną patelnię wzuć paprykę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do kurczaka, wymieszaj. Na patelnię wlej mleko oraz śmietankę, podgrzej. Dodaj połowę startego sera żółtego. Mieszając podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Połowę sosu dodaj do kurczaka i warzyw, wymieszaj. 

Placki tortilli podsmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Rozłóż na nich farsz, posyp szczypiorem, zwiń. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Polej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C. 

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy