Reklama

Łatwa babka czekoladowa

Zamiast ciemnej czekolady możesz dodać także białą.

Składniki

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 450 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • budyń czekoladowy
  • 150 g czekolady

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z kakao, opakowaniem budyniu i proszkiem do pieczenia. Stopniowo miksujemy z masą maślaną, na przemian ze śmietanką kremówką. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, ciasto odstawiamy na 5 minut.

Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta, mieszamy. Blachę w kształcie babki dokładnie smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Babkę studzimy w piekarniku przy otworzonych drzwiczkach. Wyjmujemy z formy i przekładamy na duży talerz lub paterę.

Reklama

Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy czekoladowymi wiórkami. Albo podajemy z konfiturą wiśniową, z czarnej porzeczki lub pomarańczową.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy