Reklama

Latkes z kwaśnego mleka

Latkes, zwane łatkami, nierozerwalnie łączą się ze Świętem Świateł upamiętniającym cud, który wydarzył się w Świątyni Jerozolimskiej. Przepis na te pyszne placki pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska".

Składniki

  • ok. 500 ml kwaśnego mleka
  • 150 g mąki
  • 3 jaja
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • śmietana 18% do podania
  • cukier do podania

Sposób przygotowania:

Ubić widelcem 1½ szklanki kwaśnego mleka, dodać: nieco soli, sodę, 15 deka mąki, 3 żółtka, a całość dobrze wymieszać.

Z 3 białek ubić pianę, dołożyć ją do masy i delikatnie przemieszać. Teraz łyżką uformować z masy latkes i usmażyć na maśle. Przed podaniem do stołu posypać cukrem i polać śmietaną. 

Przepis pochodzi z książki "Dietojarska kuchnia żydowska" Fani Lewando. To opowieść o smakach, które przeniosą cię do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam - czynienia świata lepszym dla siebie i innych. Wydawnictwo Znak Literanova, premiera 12 listopada.

Reklama

Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy