Reklama

Latem nie ma jak kurczak

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżek ostrego keczupu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

1 Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć cebulę, usmażyć. Dodać czosnek i pomidory, podsmażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzić.

2 Filety umyć, osuszyć, naciąć lekko i roztłuc na płaskie sznycle. Na mięsie rozłożyć równomiernie usmażoną cebulę z pomidorami i czosnkiem. Zwinąć ścisło w rulon, każdy filet zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczkami.

3 Na patelni rozgrzać olej, włożyć roladki, zrumienić z każdej strony, przykryć, zmniejszyć ogień, podlać dwiema łyżkami wrzątku. Dusić 15 minut, od czasu do czasu przewracając. Pod koniec duszenia posmarować keczupem, trzymać na małym ogniu jeszcze pięć minut. 

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | kurczak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy