Reklama

Reklama

Lasagne z kapustą i łososiem

Ryba jest smaczna nie tylko w wersji smażonej. Warto ją też upiec lub zrobić z niej pyszną zupę

Składniki

  • 4 kawałki łososia (po 20 dag)
  • 1 główka kapusty
  • 12 płatów lasagne
  • 2 szklanki warzywnego bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 gałązki oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kapustę dokładnie oczyścić, zdjąć 10 ładnych liści z wierzchu, grube nerwy ściąć. Liście włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 minuty, wyjąć, osączyć. 

2. W garnku roztopić połowę masła, dodać mąkę, zasmażyć, powoli wlać bulion, zagotować, często mieszając. Dodać śmietanę i starty na tarce ser, doprawić solą i pieprzem. 

3. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami płaty makaronu, kapustę i sos, powtórzyć to samo dwa razy. Piec w temp. 200°C przez 45 minut. 

4. Na pozostałym maśle zrumienić bułkę tartą, oregano posiekać. 

5. Na 15 min przed końcem pieczenia na kapuście ułożyć umyte i osuszone kawałki łososia (bez skóry), posypać bułką. Udekorować oregano.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje