Reklama

Reklama

Lasagne z... jabłkami!

Nietypowy deser, lub inna wersja lasagne. Połączenia jabłek i ciasta w niecodziennej formie.

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 1 i 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 9 łyżek cukru
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • szklanka mleka
  • 20 dag serka mascarpone
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jabłka obierz, jedno odłóż, resztę pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odłożone potnij w plasterki. 

2. Pół szklanki soku połącz z jednym opakowaniem budyniu i 5 łyżkami cukru. Resztę soku zagotuj i wlej rozmieszany budyń. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Dołóż kawałki jabłek i gotuj jeszcze 2 minuty. l Płaty makaronu włóż do lekko posolonej, wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Wyjmij i ostudź. 

3. Resztę cukru i drugi budyń wymieszaj w pół szklanki mleka. Wlej do reszty zagotowanego mleka i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie wystudź i utrzyj z serkiem na gładki krem.

4. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Na spodzie rozłóż odrobinę kremu budyniowego i ułóż warstwami (na przemian) makaron oraz masę z jabłek. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 225°C przez 20 minut.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje