Reklama

Reklama

Łaciaty serniczek

Dwukolorowe łatwe ciasto.

Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag masła albo margaryny, 10 dag cukru, szczypta soli, 1 torebka cukru wanilinowego, 50 dag mielonego twarogu, 7,5 dag kwaśnej śmietany, 3 jajka, 1 torebka budyniu waniliowego, 1,5 łyżki kaszy manny, 1 łyżeczka kakao, tłuszcz i tarta bułka do foremki

Reklama

Gorzką czekoladę połamać na kawałeczki, stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Do masy maślanej porcjami dodawać twaróg i śmietanę. Kolejno wbijać jajka. Wsypać kaszkę mannę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać mikserem.

Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę. Podłużną foremkę (dł. 25 cm, poj. 1,5 litra) posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką, ewentualnie wyłożyć pergaminem. Na spód na przemian nakładać porcje jasnej i ciemnej masy serowej. Obie masy lekko przemieszać widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.

Ciasto piec 60 minut. Około 15 minut przed końcem sernik można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Gotowy sernik wystudzić. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje