Reklama

Reklama

Kwiaty cukinii w pikantnej panierce

Są lekkostrawne, niskokaloryczne i mają dużo potasu, wapnia i żelaza. Cukinie, kabaczki oraz patisony świetnie smakują w panierce i farszu, ale też na przykład w postaci placków.

Składniki

  • 10 dużych kwiatów cukinii
  • łyżka tartego twardego sera, np. pecorino
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek bułki tartej
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • 1,5 szklanki piwa
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Z kwiatów cukinii delikatnie usuń pręciki. 

2. Wlej do miski piwo (można je zastąpić wodą lub mlekiem). Dodaj mąkę, jajko, ser pecorino, pieprz cayenne i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie ciasto. 

3. Wysyp na płaski talerz bułkę tartą. 

4. Każdy kwiat zanurz w cieście, a następnie delikatnie obtocz w bułce tartej. 

5. W dużym rondlu rozgrzej grubą warstwę oleju. Kładź kwiaty tak, aby były w nim zanurzone. Smaż przez kilka minut, aż nabiorą złocistej barwy. Podawaj ciepłe. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje