Reklama

Reklama

Kwiaty cukinii w cieście

Niezwykle efektowne i smaczne danie, które zaskoczy wszystkich gości.

Składniki

  • 12 kwiatów cukinii
  • jajko
  • 8 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml jasnego piwa lub wody gazowanej
  • 200 g sera feta
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kwiaty cukinii rozchylamy, usuwamy pręciki, płuczemy i osuszamy. Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz piwo. Miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej piwa. Odstawiamy.

2. Fetę rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową natki pietruszki. Kwiaty napełniamy łyżką farszu. 

3. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy sporą ilość oleju (ok. 2 cm wys.). Kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i kładziemy na patelni. Smażymy po 2 minuty z obu stron. Odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy posypane resztą natki. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje