Reklama

Reklama

Kuskus z łososiem i morelami

Doskonale zbilansowany posiłek.

Składniki:

Reklama

3 szalotki

3 łyżki liści kolendry

Pół szklanki suszonych moreli

Łyżka świeżego imbiru

2 łyżki soku z cytryny

Pół szklanki jogurtu naturalnego

Pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Łyżka oliwy z oliwek

1,25 szklanki wody

¼ szklanki prażonych orzechów nerkowca lub piniowych

¾ łyżki soli

½ łyżki mielonego kminku

1 szklanka kuskusu

Filet z łososia, obrany ze skóry i podzielony na 4 porcje (450 g)

Do jogurtu dodaj posiekaną kolendrę i zieloną część szalotki oraz sok z cytryny, kminek, ¼ łyżki soli, ¼ łyżki pieprzu. Wymieszaj.

Posiekaj morele i białą część szalotki. Zetrzyj imbir. Rozgrzej oliwę i wrzuć morele, szalotkę i imbir oraz ¼ łyżki soli. Mieszaj ok. 2 minuty, aż wszystko zmięknie. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Wsyp kuskus. Odstaw na 5 minut pod przykryciem, aż kasza napęcznieje.

Filet skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż lub opiekaj na lekki brąz, z każdej strony 3 minuty.

Łososia podawaj z kuskusem i sosem jogurtowym. Posyp prażonymi orzeszkami.

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje