Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurkowa zupa-krem

Składniki na 5 porcji

  • 700 g kurek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Kurki oczyść i opłucz. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz  z łupin, drobno posiekaj.

2. Zeszklij cebulę na maśle. Dodaj wszystkie warzywa oraz kurki. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Zwartość patelni przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 l wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 min.

3. Wyjmij listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Kilka kurek odłóż do dekoracji. Zawartość garnka rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze. Włóż odłożone kurki. Udekoruj kleksem śmietany lub jogurtu.

Rada: Zupę można też podać  z grzankami lub posypaną podpra- żonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje