Reklama

Kurczak z ziołami w chrupiącej panierce

Dobrze znana potrawa w zupełnie nowym wydaniu.

Składniki

  • 4 podwójne piersi kurczaka
  • 1 pęczek bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 20 dag płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 dag tartego sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Bazylię i natkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać. Wrzucić do blendera, dodać słonecznik, parmezan, oliwę z oliwek. Zmiksować na gęste pesto, doprawić solą i pieprzem. 

Mięso umyć, osuszyć lekko rozbić, doprawić. Na filety nakładać pesto, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami. Panierować w mące, jajkach i w płatkach zmieszanych z bułką tartą. 

Smażyć ok. 15 minut, przewracając.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy