Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak z sosem cebulowym i brukselką

Nie uwierzycie, jak banalna jest historia tego dania. Mój tata obiecał na imieniny mamy przygotować kurczaka, ale oczywiście... zapomniał. Mając jedynie kurczaka i podstawowe warzywa, postanowił po prostu wszystko ze sobą połączyć.


W zamrażarce już chłodziła się imieninowa wódka, więc wpadł na pomysł, aby dodać jej do kurczaka. Niestety nie tylko kurczak, ale również mój tata dobrze się zamarynowali. Żeby mama nie odkryła, że danie jest wciąż nieprzygotowane, tata schował je do zamrażarki. Następnego dnia kurczak został upieczony, a efekt przeszedł oczekiwania wszystkich, a już na pewno mojego taty. W ten oto prosty i jakże polski sposób Wiesław odkrył magiczny sposób na kurczaka, za który jestem mu ogromnie wdzięczny.

Składniki na 4 porcji:

zagrodowy kurczak

Reklama

Marynata:

łyżka posiekanego świeżego estragonu

2 ząbki czosnku

¼ szklanki wódki

½ szklanki miodu

kłącze imbiru

torebki do mrożenia

Sos:

8 młodych cebulek

3 marchewki

6 ziemniaków

sól

pieprz mielony

łyżka masła

olej do smażenia

Brukselka:

4 garści brukselki

2 ząbki czosnku

łyżka kaparów

2 filety anchois

sok z pomarańczy

skórka z pomarańczy

2 łyżki miodu lipowego

pieprz mielony

Kurczaka pokrój na 6 kawałków. Natrzyj go solą i pieprzem. Włóż do miski. Zetrzyj 2 ząbki czosnku. Posiekaj świeży estragon. Dodaj wódkę, miód i starty imbir. Wszystkie składniki dobrze połącz. Kurczaka zalej marynatą i wetrzyj ją w mięso. Przełóż go do torebek spożywczych i wstaw na noc do zamrażalnika.

Cebulki, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa przysmaż na łyżce masła i oleju. Na tej samej patelni przysmaż na złoty kolor rozmrożonego kurczaka. Dodaj usmażone warzywa i całość duś przez 25-30 minut.

Połącz posiekany czosnek, kapary i anchois z sokiem i skórą z pomarańczy. Dodaj miód i pieprz. Wszystkie składniki sosu zmiksuj. Ugotowaną brukselkę zalej sosem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje