Reklama

Reklama

Kurczak z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym

Miękkie, soczyste mięso w aromatycznym w sosie – taki obiad nie ma konkurencji! Polecamy przepis na kurczaka w obłędnym sosie grzybowo-śmietanowym.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • 20 dag leśnych grzybów (podgrzybki, opieńki, rydze)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz, płatki chili

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano, odłożyć. Szpinak opłukać i osuszyć. Grzyby oczyścić, odciąć końcówki nóżek, opłukać, małe kapelusze zostawić w całości, większe przekroić na połowę. 

2. Grzyby włożyć na patelnię i wciąż mieszając, podgrzewać przez 5 minut, aż zmiękną i odparują wodę. Dodać do nich masło, doprawić solą i pieprzem, dusić, mieszając, przez 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dusić pod przykryciem 4 minuty. Zdjąć z patelni. 

3. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażać przez 3 minuty z każdej strony. Wlać śmietanę i sos sojowy, zagotować. Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę, dusić pod przykryciem minutę, następnie dodać grzyby z cebulą i szpinak. Jeszcze raz zamieszać, po zagotowaniu odstawić z ognia. Posypać płatkami chili.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje