Reklama

Kurczak w roli głównej

Ten przepis zdradził szef kuchni. zapewniał, że przygotowanie nie jest trudne, a smak zniewala.

Składniki Kurczak faszerowany

  • 1 kurczak
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 średnia cebula
  • 500 g pieczarek
  • 3 główki + 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Kaszę ugotuj. Kilka pieczarek odłóż, pozostałe drobno pokrój. Cebulę posiekaj. 

Na połowie masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn. Dodaj dwa ząbki przeciśniętego czosnku. Wymieszaj z kaszą i jajkiem. Dopraw. Farszem wypełnij kurczaka. Otwór zszyj lub zepnij wykałaczkami. Ułóż kurczaka w żaroodpornym naczyniu. 

Z boku ułóż przekrojony czosnek oraz pieczarki. Polej pozostałym roztopionym masłem. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 180°C. Przygotowanie: 120 min Porcja: 590 kilokalorii. 

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy