Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak w cytrynowej otulinie

Cytryny sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Czosnek obierz, pokrój na kawałeczki. I co dalej?

Składniki

  • 3 cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki konfitury albo dżemu cytrynowego
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • tłuszcz do formy

Zioła opłucz, osusz. Kurczaka umyj, wytrzyj. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Do środka włóż czosnek, gałązki ziół i cząstki cytryn. Nogi zwiąż. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej kurczaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. 

Reklama

Piecz przez godzinę i 30 minut. Po około 45 minutach wierzch tuszki posmaruj konfiturą cytrynową. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, dodaj do kurczaka około 30 minut przed wyjęciem z piekarnika. 

Gotową tuszkę podziel na porcje. Serwuj z upieczonymi pomidorkami. Udekoruj plasterkami cytryny. Jako dodatek podaj np. gotowany biały ryż.

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | kurczak

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje