Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak w cytrusach

Smaczne i delikatne mięso kurczaka możesz przyrządzić na wiele sposobów

Czas przyrządzenia: 45
Składniki dla: 5 - 6

Składniki

  • 1 kurczak
  • 2-3 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki
  • oregano
  • soli
  • po ½ łyżeczki pieprzu i mielonego imbiru

Przygotowanie

Reklama

Wymieszaj przyprawy, natrzyj kurczaka wewnątrz i z zewnątrz. Wstaw do lodówki na całą noc. 

Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem. Jedną pokrój w plasterki, pozostałe - w kawałki. Delikatnie odsuń skórę kurczaka od piersi, posmaruj częścią masła i włóż plastry pomarańczy. Resztę pomarańczy włóż do środka kurczaka. 

Otwór zepnij wykałaczkami, nogi zwiąż nitką. Wierzch kurczaka posmaruj pozostałym masłem. 

Piecz pod przykryciem 80 min w temperaturze 180°C. Odkryj i piecz jeszcze ok. 30 min. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 min Porcja: 550 kilokalorii 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: kurczak

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje